Asiaan paneutumista!

Pikku hiljaa alkaa kisadieetti lähenee. Ei enää montaa päivää ”armonaikaa”. Tosin en vielä aijo laskea näitä jäljellä olevia off – päiviä :) No stress ;) … vai ehkä sittenkin vähän.

Duunissa saan jonkin verran kyselyitä että hetkinen, miten sä muka voit syödä tota kun olet dieetillä. Hmmm… mut enhän mä ole vielä. Joillain on myös vahvasti sellainen käsitys, että fitness harrastajat ovat koko ajan tiukalla dieetillä, eivätkä voi syödä yhtään mitään muuta kuin vihanneksia :D Tämähän on siis täyttä bullshittia. Tuntuu, että ulkopuoliset tekevät syömisistäni isomman numeron kuin minä itse, tai ylipäätään koko mun harrastuksesta :D Toisinaan tästä provosoituneena saatan itsekin lähteä ”leikkiin” mukaan. Viimeksi tällainen tilanne taisi olla duunissa, kun tuli puhetta kasvojen kohotuksesta. Duunikaveri kuittasi jotain, että parempi on etten kiristele ollenkaan tai mä repeen vielä kun pullistelen. Totesin siihen että no eipä mulla taida olla paljon tarvetta kiristelläkään ;) että enköhän mä ole ihan tarpeeksi kiree ilman kirurgiakin :D Aina kun ei vaan jaksa ;) …

Tässä hieman informaatiota siitä mitä kisadieetti oikeesti on. Se kun ei nyt sitten olekaan vain pelkkää salaatin mupeltamista. Tämähän on siis täyttä kemiaa ja matematiikkaa :D  Ja koska totuushan taitaa olla se, että kaikilla ei toimi samat jutut, niin sehän tästä tekeekin hankalaa. Eli en lähtisi ilman ammattilaisen apua kokeilemaan onneani tässä hommassa!

Ja sitten vielä vähän hevimpää kannanottoa tätä harrastusta kohtaan. Jossain määrin olen itsekin miettinyt, että missä määrin oikein fanaattinen fitness harrastus voi olla oikeutettu syömishäiriö? Ero terveen ja sairaaloisen syömiskäyttäytymisen välillä voi olla kyllä aika veteen piirretty viiva silloin kun mennään kisadieetille. Itse kuitenkin koen meneväni vielä hyvinkin terveillä linjoilla, ainakin näin offseasonilla, vaikka toistankin hyvin pitkälti samaa kaavaa joka ikinen päivä lähes kellon lyömällä syömisieni suhteen. Joku on joskus väläytellyt kohdallani termiä ortorektikko , mutta kyllä olen hyvin kaukana siitä kuulkaa!!!!

Jossain määrin komppaan kuitenkin ajatusta siitä, että henkilön joka on elämässään kärsinyt syömishäiriöstä ja / tai kohtalaisesta tai vakavasta ylipainosta/alipainosta, ei tulisi välttämättä ryhtyä fitness harrastukseen tavoitteenaan kisata lajissa. Ei ainakaan ennenkuin psyykkinenkin terveys on saatu fyysisen terveydentilan tasolle. Aika pitkältihän syömishäiriöiden taustalla on kuitenkin käsittääkseni myös psyykkiset ongelmat. Se että ihminen on saanut merkittävästi vähennettyä tai jossain tapauksissa lisättyä painoaan, ei välttämättä tee hänen pääkopastaan tervettään. Tottahan toki itsetunto kohenee, sehän on selvä ja näennäisesti henkilö voi voida hyvin. Mutta missä vaiheessa oman kropan ja ulkonäön muokkaus saa jälleen epäterveet piirteet? Mmmmm… tätä sopii miettiä. Personal trainerit ym. liikunnan alan ammatilaiset harvemmin kuitenkaan omaavat psykiatrian alan koulutusta. Tai korjatkaa jos olen väärässä.

En missään nimessä halua väheksyä  näitä sankaritarinoita jotka tyypillisimmillään menevät niin, että taustalla on useiden kymmenien kilojen painon pudotus ja nyt on tavoitteena kisata bikinifitnessissä. Aivan mahtavaahan se on, mutta voisiko siitä oman kropan muodonmuutoksesta nauttia ilman kisaamista? Joskus kun näitä tarinoita lukee, niin muutos on tapahtunut muutamien vuosien sisällä. Mennäänkö tässä sitten ojasta niin sanotusti allikkoon? Tuli vaan mieleen.

Tässäpä pohdintaa tälle illalle :) HEI NY!

3 vastausta artikkeliin ”Asiaan paneutumista!”

  • hyvä kirjotus. mun mielestä sun harrastus on hyvinki terveellä pohjalla. :)

    • Kiitos! Kyllähän tämä on sellainen laji / harrastus, missä on hyvä tarkkailla omaa toimintaansa ja suhtautumista lajiin. Mutta kyllä kait ihan missä tahansa harrastuksessa voidaan ampua yli ja pahasti. Olishan se myös huolestuttavaa jos tulisi kudottua sukkaa päivät pitkät ja siitä tulisi pakkomielle :D

    • Päivi juu, osa Valakuistahan on julukisesti sanonu et ei ota syömishäiriö-taustasia valamennukseen. Oon samoila linioila kyllä kanssas..

Kommentointi on suljettu.