Body Fitness

Näin sunnuntai aamusta kun on aikaa surffailla taas netissä ja perehtyä entisestään aiheeseen Body Fitness, niin tässä taas faktaa liittyen BF:n. Lähtisin allekirjoittamaan tuon, että fitness on elämäntapa! Sen on vähän pakkokin olla siinä vaiheessa, jos tavoitteellisesti treenaa kohti kisakuntoa. Haluaisin vain tietää, kuinka paljon tällainen elämäntapa rajoittaa ihmisten sosiaalista elämää ja kuinka paljon se käy rasitteeksi parisuhteessa, varsinkin sellaisessa jossa toinen osapuoli ei pidä body fitnesstä elämäntapanaan :D Itse en ole kauheasti törmännyt vielä ongelmiin, ehkä siitä syystä, että etten ole antanut ulkopuolisten rajoittaa tätä harrastustani. Olen kuitenkin huomannut sen, että sosiaalinen elämä kärsii siinä vaiheessa, kun suurin osa ystävistä, toisin sanottuna kaikki, ei ole tuon taivaallista kiinnostunut tästä harrastuksesta, eivätkä myöskään sitä harrasta. Joten jos ja kun joskus sosiaalinen elämä on toteutunut viikonloppuisin baareissa, niin voin kertoa, että siihen on tullut iso muutos! Minua pidetään ehkä hieman hurahtaneena, hyvällä tavalla, tai ainakaan kukaan ei ole tullut suoraan päin naamaan sanomaan, että hullu! Nyt kun tämä harrastus lähtee kohdallani vielä vähän extreamimpaan suuntaan, niin katsotaan alkaako rajoitteita ja muutoksia elämään tulemaan. Töissä olen saanut lempinimen Body Päivi…katsotaan tuleeko lisänimiä vielä :D

Fitness liikuntamuotona

Fitness on kilpaurheilulaji, jossa painottuvat urheilullinen ja naisellinen fysiikka. Ihanne on sporttinen keho, jossa lihaserottuvuudet ovat nähtävissä.

Fitness jakautuu kahteen lajiin: Body Fitnessiin ja Fitnessiin. Body Fitness painottuu vahvemmin fysiikkaan. Kilpailussa on kaksi eri kierrosta, kaksiosainen bikini- ja uimapukukierros. Fitness taas on sporttisempi laji. Kilpailu koostuu fysiikan osalta bikinikierroksesta, jonka lisäksi esitetään vapaaohjelma. Esitys pitää sisällään koreografisesti suunnitellun ohjelman, jossa on musiikkia, akrobatisia liikkeitä, temppuja, tanssia, tai voima- ja notkeusosioita.
Alkustartti fitnessharjoittelulle

Fysiikkalajit, joissa kehoa muokataan lihasmassan avulla, vaatii erittäin pitkäjänteistä työtä. Lavalle ei nousta hetkessä, vaan kilpailuihin osallistumisen takana on kuukausien suunnitelmallinen harjoittelu.

Pitkän pinnan lisäksi tarvitaan myös tietoa terveellisestä ruokavaliosta ja sen yhdistämisestä harjoitteluun. Itse ei kuitenkaan kaikkea tarvitse tietää. Perustreeniohjelma sekä mahdollinen ruokavaliosuunnitelma tulee aina tehdä ammattilaisen kanssa järki kädessä, suunnitelmallisesti ja yksilön fysiikka ja tausta sekä mahdolliset fyysiset rajoitukset huomioon ottaen.

Alussa valmentajaa tavataan muutaman kuukauden välein treeniohjelman päivityksen tiimoilta. Tiiviimpi yhteistyö aloitetaan yleensä kilpailujen tullessa ajankohtaisiksi.

Fitnessharjoitteluun kuuluu myös lihashuolto eli hieronta ja venyttely, sekä mahdollisesti aerobista harjoittelua hapenottokyvyn kehittämistä varten.
Fitness: harrastus vai elämäntapa?

Fitness elämäntapana on kehosta ja terveydestä huolehtimista. Fyysisen kunnon ollessa terveellisellä pohjalla, on henkinenkin voima yleensä vahvempi.

Tavoitteelliselle kilpailijalle fitness on sekä harrastus että elämäntapa harjoittelun ja ruokavalion ollessa osa jokapäiväistä elämää. Fitnessiä voi kutsua elämäntavaksi, vaikkei siihen liittyisikään kilpailu-uraa, sillä fitness mielletään omasta kunnosta, terveydestä sekä hyvästä olosta huolehtimiseksi.
Kilpailut:

Syksyisin järjestetään noviisien SM-kilpailut. Kilpailu on tarkoitettu nimensä mukaan henkilöille, jotka eivät ole koskaan kilpailleet ko. lajissa. Askel eteenpäin on SM-kilpailut. Lajissa kilpaillaan myös kansainvälisillä kentillä. Keväisin ja syksyisin valitaan joukkueet tuleviin EM- ja MM-kilpailuihin.

Kilpailuja järjestetään eri pituussarjoissa. Vartalon luonnolliset muodot eivät ole este kilpailuissa menestymiselle, mutta synnynnäinen leveä hartialinjalla ja kapea vyötärö pyöreillä lihaksilla edesauttavat mahdollista menestystä kilpailuissa.
Teksti lainattu http://www.punttis.net/static/fitness-liikuntamuotona